Zinken dakgoten worden het meest toegepast in Nederland. Een zinken dakgoot vervangen of aanbrengen, is vakwerk. Er zijn twee soorten zinken dakgoten: de bakgoot en de mastgoot. De mastgoot is een half ronde goot en de bakgoot is, wat de naam al zegt, een bak. Let erop dat u bij de aanschaf van de kopschotten, beugels en tapeind rekening houdt met de keuze van het type goot dat u hebt gekozen.

MastgootBrouwersZinkBakgootBrouwersZink

Dakgoot plaatsen

Wanneer u de zinken dakgoot gaat plaatsen, dient u eerst de oude dakgoot te verwijderen. Verwijder de eerst rij dakpannen die boven de dakgoot zitten. Hierdoor kunt u eenvoudig bij de zinken goot. Het is wel aan te raden om dit niet alleen te doen, maar met z’n tweeën. Zodra u de eerste rij dakpannen heeft verwijderd, maakt u de lips los waarmee de dakgoot in de beugel is geklemd. Vervolgens zaagt u de dakgoot in kleine stukken, zodat u stuk voor stuk de zinken dakgoot kunt demonteren. Breng het zink niet naar de stortplaats, maar overleg met de verkoopmedewerkers van Brouwers Zink wat het oude zink u kan opleveren als u het door Brouwers Zink laat meenemen. Uw oude zink levert geld op en het is dus zonde om zomaar weg te gooien.

Wanneer u een nieuwe dakgoot plaatst, is het advies de gootbeugels meteen te vervangen. Zorg bij de aanschaf dat u de juiste beugels koopt met de juiste hoek. Bepaal de plaats waar de gootbeugels komen te zitten. Zorg dat de maximale afstand tussen de gootbeugels 50-60 cm is. Daarnaast is het voor het zicht mooi als de beugels gelijk worden verdeeld over de totale lengte van de dakgoot. Vervolgens plaatst u de eerste en de laatste gootbeugel om het juiste afschot te krijgen, zodat het water goed wordt afgevoerd naar de regenpijp. U spant een koord tussen deze beugels. Per meter dient u een afschot van 3 mm aan te houden per meter. Is de dakgoot totaal 5 meter lang, dan dient u een afschot te hebben van 5 x 3 mm = 1,5 cm. Controleer met de waterpas of er daadwerkelijk afschot is. Nu kunt u nog eenvoudig wat aanpassen. De overige gootbeugels kunt u langs het strak gespannen koord vastzetten, zodat de gootbeugels in één rechte lijn worden geplaatst en de dakgoot het juiste afschot heeft. Alle gootbeugels dienen met behulp van schroeven vast gezet te worden.

Nu de beugels zijn aangebracht, kunt u de zinken dakgoot op maat maken met een fijne ijzerzaag. Zorg er wel voor de dat de dakgoten circa 20 á 30 mm overlap hebben om ze aan elkaar te solderen. Verwijder daarna de bramen met een vijl of fijn schuurpapier. Daarna kunt u de kopschotten in de dakgoot solderen en de dakgoot in de gootbeugels monteren. Zorg er wel voor dat alle lipjes van de gootbeugels omhoog staan. Zodra de zinken dakgoot in de gootbeugels is gemonteerd, kunt u de dakgoten aan elkaar solderen. Hieronder staat beschreven hoe u de kopschotten, dakgoot en tapeind kunt solderen. Voor het tapeind dient u een rond gat in de dakgoot te zagen waar het tapeind in past.

Let op: wanneer de dakgoot langer dan 12 meter is, dient u een expansiestuk in de dakgoot aan te brengen. Het expansiestuk zorgt ervoor dat het metaal kan werken (krimpen/uitzetten).

Dakgoot solderen

Om de dakgoten aan elkaar te solderen, heeft u staafsoldeer nodig zodat er een waterdichte verbinding ontstaat. Staafsoldeer is er in 40/60 en 50/50 uitvoering. Dit geeft het percentage tin versus lood aan. Het verschil tussen deze 2 uitvoeringen zit hem in het smelttraject van de soldeerstaaf. De soldeerstaaf 40/60 heeft een smelttraject van 180-235 graden en de soldeerstaaf 50/50 een smelttraject van 180-215 graden. De soldeerstaaf 40/60 wordt dan ook het meest toegepast, maar iedere vakman heeft zijn/haar eigen voorkeur. Al deze soldeermaterialen zijn eveneens via Brouwers Zink verkrijgbaar.

  1. De eerste stap is het schoonmaken van de soldeernaad. Verwijder vuil en controleer of de soldeernaad (2 dakgoten) goed en strak op elkaar aansluiten. De overlap dient tussen de 20 á 30 mm te zijn. 
  2. Smeer de naad in met S39 Zink. Dit zorgt ervoor dat de naad vetvrij is en het soldeer goed zal hechten.
  3. De naad zet u op enkele punten vast met soldeer.
  4. Vervolgens houdt u de soldeerbout op 10 mm van de dubbele plaat en verplaatst u de soldeerbout vooruit. Niet te snel, want het soldeer dient goed aangebracht te worden.

Zoals u de naden soldeert, zo soldeert u ook de kopschotten en het tapeind in de zinken dakgoot. Tussen het solderen door, verwijdert u met een schone vochtige doek, de resten van het vloeimiddel. Vervolgens wrijft u de soldeernaad na met een droge schone doek.

Een zinken dakgoot vervangen of aanbrengen, is vakwerk. Wanneer u weinig ervaring heeft of twijfelt, raden wij u aan om dit uit te besteden. De kans is namelijk zeer groot dat u zelf begint en de vakman alsnog het zinkwerk dient te herstellen en af te maken. In dat geval is goedkoop duurkoop. Brouwers Zink heeft een uitstekend klantenbestand met zinkspecialisten door het hele land. Wij helpen u graag om de juiste vakman voor uw opdracht te vinden.