Het woord loodgieter is ontleend aan het gieten van stroken lood en loden pijpen. Deze stroken werden gebruikt om buizen waterdicht te maken.
Lood (het symbool van lood Pb is afkomstig van de Latijnse naam Plumbum) wordt sinds 5000-4500 v.Chr. gebruikt omdat het wijdverspreid op aarde voorkomt en eenvoudig kan worden bewerkt. Alchemisten dachten dat lood het oudste metaal was en associeerden het met de planeet Saturnus. In het Romeinse Rijk werden loden pijpen gebruikt om water te transporteren die in sommige gevallen 2000 jaar later nog steeds in gebruik zijn. In de jaren 1980-90 ontstond het besef dat lood schadelijk is voor het milieu met als gevolg dat het gebruik ervan aan banden werd gelegd. In autobrandstoffen werd lood vervangen door andere stoffen en loden pijpleidingen werden vervangen door pijpleidingen in kunststof, (verzinkt) staal of koper. Maar het gebruik in de bouw is (weer) toegestaan vanwege de recycleerbaarheid.
Alle vernieuwingen in de bouw ten spijt, het oude vertrouwde lood blijkt wel degelijk een zeer milieuvriendelijk bouwmateriaal. Dat is de uitkomst van TNO-onderzoek naar de milieueffecten van lood in de bouw. Met name de duurzaamheid en de hoge mate waarin lood kan worden hergebruikt draagt bij aan de goede milieuprestaties. Met deze uitkomsten is het hardnekkige misverstand ontzenuwd dat lood slechter zou zijn voor het milieu dan alternatieven.
Lood heeft een aantal eigenschappen die het zeer geschikt maken voor toepassing in de bouw. Zo kan het bijvoorbeeld heel goed grote temperatuursverschillen opvangen, zonder te verharden. Daarnaast is lood heel makkelijk toepasbaar zonder risico op scheuren of breuken. Eenvoudige handgereedschappen volstaan daarbij. Kortom, voor elke loodgieter is alle decennia duidelijk wat de toegevoegde waarde is van lood.
Brouwers Zink betrekt al sinds haar start in 1986 het lood van de firma Uzimet uit het Zuid-Hollandse Rijswijk. Dit bedrijf bestaat al sinds 1860 toen het begon onder de naam Lood- en zinkwalserij A.D. Hamburger. Later werd de naam gewijzigd naar de Utrechtse Zink en Metalen, oftewel Uzimet en in 1906 verhuist het bedrijf naar de huidige locatie in Rijswijk. Nadat de familie Hamburger het bedrijf verkoopt, komt het uiteindelijk vanaf 1998 in handen van de Calder Group. In 2009 neemt Uzimet op haar beurt de bladloodtak van Umicore over. In de loop van de jaren zijn er ook de nodige personele wisselingen geweest aan de zijde van Uzimet. Maar al deze ontwikkelingen hebben een goede relatie met Brouwers Zink nooit in de weg gestaan en dus kan Brouwers Zink nog steeds met trots het lood van Uzimet aanbieden aan haar klanten!
NB:
Het onderzoek over het gebruik van lood in de bouw kunt u gratis verkrijgen via de website Stichting Bouwlood.